W jakich produktach występuje witamina b5?
Witamina b5 to inaczej kwas pantotenowy. Jest to związek, który jest wymagany do tego, aby organizm człowieka funkcjonował poprawnie. Na całe szczęście, witamina ta jest dosyć rozpowszechniona w różnorodnych produktach, które w sklepach można znaleźć z łatwością. Połowa dostarczanej do organizmu witaminy b5 wchłaniana jest w przewodzie pokarmowym. Do czego jest ona wykorzystywana? Uczestniczy między innymi w procesach przemian innych makroskładników. Bez niej organizm nie mógłby pracować w sposób prawidłowy.
Co jeść, by dostarczyć do organizmu odpowiednią dawkę witaminy b5?
Witamina b5 występowanie jej w pożywieniu jest dosyć powszechne. Znajduje się ona bowiem w produktach roślinnych i zwierzęcych, tak więc niezależnie od tego czy ktoś jest wegetarianinem czy nie, może spokojnie dostarczyć z pożywieniem odpowiednią dawkę. Kwas pantotenowy znaleźć można między innymi w brązowym ryżu, wątróbce, ziemniakach, tłustych rybach czy kurczaku. Brokuły, banany czy melony – to także dobre źródło witaminy b5. Jak widać, występuje w produktach, które mogą być spożywane o każdej porze dnia, zarówno na śniadanie, obiad jak i na kolację. W trosce o własne zdrowie warto stosować jak najbardziej rozbudowaną dietę, w której znajdzie się komplet wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu nie będą w organizmie człowieka występowały żadne niedobory witaminowe, które by mogły doprowadzić do rozwoju groźnych chorób. O pomoc w ustawieniu pełnowartościowej diety można poprosić doświadczonego dietetyka.
Najnowsze komentarze