facebook

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Whisky to wyzwanie, które pociąga wiele osób

Whisky to wyzwanie, które pociąga wiele osób

Whisky wybierają osoby, które potrafią docenić jej złożoność i wielowątkowość. Ten alkohol to smak nabyty, który trzeba starać się zrozumieć. To wyzwanie, ale pociąga wiele osób.

Jacek Tomaszewski @ 11.04.2013

Jak wybrać dobrą whisky? Czy można ją pić w colą? Na te i inne zagadnienia rozmawiamy z Tomaszem Milerem, pasjonatem whisk(e)y i alkoholi starzonych, który w Polsce szerzy kulturę picia tego niezwykłego trunku organizując degustacje i spotkania.

REKLAMA Wirtualizacja IT z SANSEC Poland!

Jacek Tomaszewski: Dlaczego whisky?
Tomasz Miler: Produkcja szkockiej whisky słodowej to w tej chwili najbardziej transparentny proces produkcji alkoholu na świecie. Dzięki temu mamy do czynienia ze wspaniałym trunkiem i jako konsumenci, możemy bardzo dużo się o nim dowiedzieć. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku innych alkoholi jak np. rum, koniak czy tequila. Piję whisky ponieważ mam możliwość zrozumienia jej od podstaw.

Dlaczego dżentelmeni piją whisky?
Nie próbuję promować whisky jako trunku wyłącznie dla gentlemanów. Whisky wybierają osoby, które potrafią docenić jej złożoność i wielowątkowość. Ten alkohol to smak nabyty, który trzeba starać się zrozumieć. To wyzwanie, ale pociąga wiele osób.

GALERIA Wiosenne metamorfozy [Zdjęcia]

Jak wybrać dobrą whisky? Na co zwrócić uwagę? Czy to co widzimy na pólkach w supermarketach typu Lidl, w cenie 30 złotych to może być dobra whisky?
Nie może. W segmencie PLN 50-300 cena whisky słodowej jest (mniej więcej) wprost proporcjonalna do jej jakości.

Aby wybrać dobrą whisky najlepiej poszukać w Internecie opinii innych, którzy już ją pili. Jednym ze źródeł takich opinii jest mój blog MilerPije.pl.

Przeczytaj także: Foursquare w Katowicach zupełnie nieznany. Tylko w jednym pubie dostaniemy zniżkę za check-in

Czytaj więcej na blogu Tomasza: Glen Orchy – dyskontowa whisky z Lidla

Picie piwa z sokiem uważane jest za bluźnierstwo, a whisky z colą/spritem, normalna rzecz czy też nie wolno?
Można pić whisky z colą. Czasem nawet jest ona tak okropna, że trzeba. I nie ma w tym nic złego, żadnej obrazy majestatu, braku finezji czy dowodu niewiedzy. Moim zdaniem alkohol przede wszystkim powinien sprawiać przyjemność. Picie go w sposób, który jej nie sprawia, nie ma sensu. Nie każdy chce tolerować ostry smak etanolu lub doszukiwać się nut zapachowych i smakowych, często dobrze ukrytych.

Przeczytaj także: Moja Mariacka czy moje miasto?

Więcej na blogu Tomasza: Czy można pić whisky z colą?

Przyjął się taki stereotyp, że Polak do knajpy idzie na piwo lub na wódkę. Jak pan go ocenia? Czy obserwuje pan wzrost poziomu świadomość wśród konsumentów?
Biorąc pod uwagę liczbę osób, która przychodzi na moje degustacje w całej Polsce wyraźnie odczuwam, że jest wysokie zapotrzebowanie na wiedzę, któremu towarzyszy olbrzymia chęć spróbowania czegoś nowego. Whisky, którymi ja się zajmuję nie są alkoholami typowo klubowymi. Kojarzyłbym je raczej z dobrą restauracją lub barem. Jednak w klubach również pojawia się whisky (whisky mieszana), z którą dobrzy barmani potrafią zrobić interesujące rzeczy.

Przeczytaj także: Nowa świecka tradycja: pasterka w knajpie

Najbliższe spotkanie i degustacja z Tomaszem Milerem odbędzie się 17 kwietnia w Spencer Pubie w Katowicach. Zapisać można się na stronie Sip of style.