facebook

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Moda na turystykę kulinarną

Moda na turystykę kulinarną

Ten szczególny typ podróżowania, którego celem – obok zwiedzania i poznawania kultury danego państwa – jest zgłębianie tajników miejscowej kuchni, ma już ugruntowaną pozycję za granicą. Również w Polsce zdobywa coraz większą popularność, czego dowodem wzrost turystycznych atrakcji związanych z jedzeniem w poszczególnych regionach kraju.

JEDZJEDZ.PL

JEDZJEDZ.PL

Jedź i Jedz to portal poświęcony turystyce żywności i wina – tworzony z myślą o propagowaniu tej formy rekreacji wśród wszystkich miłośników jedzenia i podróży. Śledzimy bieżące wydarzenia kulinarne, przybliżamy najciekawsze miejsca i nieustannie odkrywamy kulisy międzynarodowej kuchni. Turystom-smakoszom (przyszłym i obecnym) proponujemy wspólną wyprawę – szlakiem „najsmaczniejszych” zakątków w Polsce i na świecie. JedzJedz.pl Turystyka Kulinarna w zasięgu ręki!

Podróże i jedzenie – to fundamentalne składniki światowego fenomenu, za jaki wypada uznać turystykę kulinarną

REKLAMA Bezpieczne pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach!

W planie podróży turysty-smakosza znajdą się przede wszystkim szlaki kulinarne, oferujące degustacje miejscowych specjałów czy wizyty w punktach produkcji regionalnych wyrobów. Europejskim przodownikiem w tym zakresie jest Francja, słynąca m.in. ze szlaku winnego, Szlaku Pstrąga i Smażonego Karpia, Szlaku Sera i Czekolady (podobne trasy funkcjonują także w Austrii i na Węgrzech). Turystyka kulinarna obejmuje ponadto całą gamę festiwali związanych z regionalnym jedzeniem, targów żywności, a nawet muzeów. Począwszy od Festiwalu Gęsiej Wątróbki, poprzez Festyn Moreli, na Muzeum Trufli kończąc – perspektywy zagranicznych wojaży kulinarnych są więcej niż imponujące.

W Europie turystyka kulinarna stała się swego rodzaju modą, a roczne dochody biur podróży oferujących podobne wyjazdy sięgają milionów. W Polsce wiedza na temat eskapad „z jedzeniem w tle” nie jest równie powszechna, choć rokrocznie przybywa regionalnych atrakcji w tym zakresie. Małopolska wabi turystów szlakiem oscypkowym, Żywiec i Tychy udostępniają zwiedzającym słynne browary, a w największych polskich miastach odbywają się cykliczne festiwale smaku. Stale wzrasta też liczba programów podróżniczo-kulinarnych – produkowanych w kraju bądź emitowanych na licencji zagranicznej.

GALERIA Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach [Galeria zdjęć]


#W Europie zapanowała moda na turystykę kulinarną

Przyczyny spektakularnego sukcesu „turystyki żywności i wina” – bo tak wymiennie określa się wyjazdy gastronomiczne – można w oczywisty sposób powiązać z przewodnim, tj. poznawczym charakterem podróży jako takiej. Lokalne menu nierozerwalnie łączy się bowiem z historią i kulturą danego kraju, słowem: ze specyficzną egzotyką, której łaknący świata turysta zlekceważyć nie może. A że (jak wieść gminna głosi) nic nie wiąże ludzi bardziej od wspólnego biesiadowania – korzyść z kulinarnych podróży wielka. Tym bardziej, gdy ponadgraniczna.

GALERIA Podróże kulinarne: W objęciach Karpat i Dunaju

( fot. Roland zh, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)