facebook

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Nie jestem archeologiem-kucharzem, czyli Magda Gessler odpowiada na zarzuty dotyczące kuchni śląskiej

Nie jestem archeologiem-kucharzem, czyli Magda Gessler odpowiada na zarzuty dotyczące kuchni śląskiej

Magda Gessler, po publikacji w naszym portalu, postanowiła zabrać głos w sprawie kuchni śląskiej. O jej autorskim wydaniu w Kryształowej opowiada sama celebrytka.

MB @ 20.11.2012

Kilka dni temu, na łamach naszego portalu pojawił się tekst autorstwa Grzegorza Jędraka. Śląski kucharz i restaurator wytykał Magdzie Gessler błędy dotyczące kuchni śląskiej, którą gwiazda TVN serwuje w przejętej przez siebie, katowickiej restauracji, Kryształowa. Opinia właściciela typowo śląskiej knajpy w Katowicach, Oldfashioned Szynk, na temat nowej Kryształowej dotarła i do Magdy Gessler.

REKLAMA Bezpieczne pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach!

Magda GesslerNie urodziłam się na Śląsku i nie uważam się za eksperta w kuchni z tego regionuRestauratorka postanowiła odpowiedzieć tym, którzy oczekują dań typowo śląskich - Zawsze podkreślam, że jestem kreatorką smaku i chcę być postrzegana w kuchni jako artystka. Nie urodziłam się na Śląsku i nie uważam się za eksperta w kuchni z tego regionu. Wręcz przeciwnie, spotkałam kucharzy, którzy znają się na kuchni śląskiej jak mało kto i ich podziwiam. Otwierając restaurację Kryształowa w Katowicach chciałam przede wszystkim stworzyć miejsce przyjazne każdemu, kto pragnie dobrze zjeść. Uwielbiam kuchnię śląską w jej tradycyjnym wydaniu. Nie jestem archeologiem kucharzem. Nie staram się odtwarzać potraw z domowych przepisów, jedynie interpretuję kuchnię śląską, która jest trudna i nie dla wszystkich zrozumiała. We wszystkich moich restauracjach dania z karty to moja autorska wizja, interpretacja. Kuchnia, którą tworzę jest moja – mówi Magda Gessler. - To tu na Śląsku jadłam najlepsze rolady i kluski śląskie. Jest to jedyne miejsce w Polsce, które zachowało tradycję dobrego jedzenia poprzez kobiety, które zostały w domach. To jedyne miejsce gdzie można spotkać się z przeszłością przy stole. Ludzie tu są wspaniali – dodaje.

Grzegorz Jędrak po raz kolejny postanowił zabrać głos w dyskusji, szczególnie, że po naszej publikacji, wśród internautów zagrzmiało. Jedni stawali murem za opinią kucharza, inni bronili celebrytki. - Odnoszę wrażenie, że i ja muszę wypowiedzieć się odnośnie tej całej zadymy, jaka powstała po moim wpisie. Pani Magda Gessler może być kreatorem czy reżyserem smaków czy jakkolwiek to nazwać, ale niech da jasną informację w karcie czy w lokalu, że są to tylko i wyłącznie jej inspiracje i jednocześnie proszę, aby unikała określeń typu "tradycyjna..." - mówi Jędrak.

GALERIA Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach [Galeria zdjęć]

Grzegorz Jędrak Magda Gessler może zaprzepaścić moją ciężką pracę roladami z farszem bananowo-pomarańczowymGrzegorz Jędrak obawia się, że Kryształowa może niewłaściwie promować regionalną kuchnię i wprowadzać w błąd. - W przypływie jakiegoś uniesienia pani Magda Gessler wpadnie na pomysł podania naszej rolady z np. z farszem bananowo - pomarańczowym i jako autorytet dla sporej części naszego społeczeństwa mimowolnie zaprzepaści ciężką pracę, jaką moja osoba czy wielu mi podobnych wykonało. Ktoś przyjdzie do mnie czy podobnego mi lokalu zamówi roladę i powie "przepraszam, ale u pani Gessler jedliśmy śląską tradycyjną roladę wołową z bananami i pomarańczami” i tutaj jest problem. Proszę zauważyć, że skupiłem się na pozycjach śląskich, sznycle i inne zostawiłem, to nie mój "ogródek". Jeżeli ktoś mówi o szacunku do regionu, ludzi, tradycji to jednak z czystej pokory i wspomnianego szacunku można się wysilić na troszkę archeologii, tym bardziej, że my Ślązacy jesteśmy bardzo dumnymi ludźmi i potrafimy dać komuś serce, nic w zamian nie oczekując, gdy tylko ktoś nas będzie szanować - dodaje właściciel Old Fashioned Szynk.

(Foto: Anna Tokarz / Mondaine.pl)

Przeczytaj także: Kuchnia śląska Magdy Gessler to jakaś kpina!