facebook

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Czechy kuszą polskich turystów. Kuchnią, zabytkami i nartami

Czechy kuszą polskich turystów. Kuchnią, zabytkami i nartami

Czesi zachęcają turystów z Polski do odwiedzin ich kraju także zimą.

JT @ 19.12.2012

Nasi południowi sąsiedzi pochwalili się zimową ofertą turystyczną. Jest w czym wybierać. W Czechach możemy pojeździć w 96. ośrodkach narciarskich. Ale to nie wszystko

REKLAMA Bezpieczne pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach!

Praga reklamuje się sama


- Polscy turyści są głównie zainteresowani aktywnymi formami wypoczynku. Oczywiście przeważają zapytania o Pragę, ale staramy się zachęcać do odkrywania równie ciekawych miejsc, takich jak Szumawa, czy Morawy Południowe. Praga reklamuje się sama – mówi Anna Gruszczyńska z Czech Tourism.

Ośrodki narciarskie w Czechach odbiegają niejednokrotnie od tych w Polsce. Nowe wyciągi linowie, wyciągi narciarskie, systemy sztucznego naśnieżania, urządzenia do przygotowywania tras zjazdowych i biegowych, tory snowboardowe, kompleksy dla dzieci oraz baza usługowa - tak dziś prezentuje się obecny standard wyposażenia czeskich ośrodków narciarskich. Ceny karnetów 5 dniowych wachają się od 1000 do 3000 czeskich koron. Pojeździć można na wysokościach od 700 do 1300 m n.p.m.

GALERIA Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach [Galeria zdjęć]

Duchowe dziedzictwo Moraw i Śląska


W przyszłym roku specjalna oferta organizacji Czech Tourism poświęcona będzie turystyce sakralnej. Wiąże się ze 1150 rocznicą przybycia na ziemie czeskie apostołów św. Cyryla i Metodego. Z tej okazji okazji chce pokazać dziedzictwo duchowe Moraw i Śląska, regionów, które były chrzcielnicą słowiańskiej Europy. Proponuje zwiedzanie zabytkowych drewnianych kościołów, synagog, monumentalnych katedr i bazylik oraz miejsc pielgrzymkowych.

Na pewno warto odwiedzić Pałac Arcybiskupi czy Katedrę św. Wacława w Ołomuńcu oraz dominantę architektoniczną regionu ołomunieckiego - Święte Wzgórze. To barokowa świątynia Najświętszej Marii Panny z XVII wieku. Odwiedzona została przez papieża Jana Pawła II, który nadał jej status bazyliki mniejszej. Jest to najbardziej znaczący punkt pielgrzymek w regionie.

GALERIA "Jesteśmy czechofilami". Czeski klimat w centrum Katowic

Klucz do czeskiego serca leży na talerzu


Potrawy i gotowanie odgrywały w dziejach Czech zawsze ważną rolę. Pierwsza książka kucharska ukazała się już w 1535 roku. Czeska kuchnia jest kuchnią tradycyjną, rozwijała się setki lat i miały na nią wpływ kuchnie okolicznych krajów. Globalizacja przyniosła do całej Europy modę na "fast foody". Tendencja, by jena całym świecie jeść te same dania jest silna, jednak tradycji narodowych nie można całkowicie stłumić. Kuchnia czeska w szczególności nie pozwalała nigdy niczego sobie dyktować, chociażby z tego powodu, że miała swoje korzenie w przeważającej mierze w skromnych warunkach, kształtowały ją osoby, które niewiele miały do stracenia. Kiedy w Czechach zaczniecie rozmawiać o tamtejszej kuchni szybko usłyszycie zdania typu "tak gotowały nasze babcie". Czesi są konserwatywni, być może właśnie dlatego zachowali wiele z tego, co we współczesnych, pełnych pośpiechu czasach zniknęło z kuchni świata.

Być w Czech i nie spróbować tamtejszej zupy czosnkowej, gulaszu z knedlami, nie napić się czeskiego piwa, przygryzając do niego utpenca albo hermelina w zalewie to grzech.

GALERIA Podróże kulinarne: W objęciach Karpat i Dunaju

Wszystkie potrzebne informacje znajdziecie na stronie czechtourism.cz